- Kategorie blogu
- Naše zboží - rady tipy
- Významné dny
- Co se kde děje?



Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Naše zboží - blog
- Co se kde děje?
- Září ve znamení Vinobraní
Září ve znamení Vinobraní
Podzim je každoročně v České republice obdobím kdy se po celé zemi oslavuje sklizeň vinné révy, tzv. Vinobraní.
Akce jsou většinou spojené s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína a burčáku. Na jižní Moravě jsou známá vinobraní například ve Znojmě a v Mikulově, v Čechách zejména v Litoměřicích, Mělníku, Roudnici nad Labem nebo Velkých Žernosekách. Každoročně tyto akce navšítí tisíce čechů ale i cizinců.
Náš tým všecochceš jistě také nějakou akci navštíví a aby jste si i vy mohli vybrat akci v okolí nebo věděli kam se letos podívat, přinášíme vám v příloze přehled letošních Vinobraní
Tento víkend se Vinobraní koná například v Mikulově, Boroticích, Valticích, Ústí nad Labem, Ostravě, Praze, Uherském Hradišti, Dolních Kounicích, Nosislavě, Horních Bojanovicích, Velkých Pavlovicích nebo v Roudniích nad Labem
VÍNO
Víno je alkoholický a méně často také nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latisnkého názvu vína vinum. Vědecky se vínem, jeho výrobou a pěstováním vinné révy zabývá enologie. Na území dnešní Itálie se pilo víno už před téměř 6000 lety.
Členění vína podle barvy je základní a jsou zavedené čtyři barvy: bílé, růžové, červené a oranžové víno.
- Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se narušené slupky hroznů (rmut) ihned lisují a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají motoliny. Bílým vínům vyrobeným z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.
- Růžové víno je vyrobeno z modrých hroznů bez nakvašení, u stolních vín šumivých a perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.
- Červené víno je vyrobené pouze z modrých hroznů a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. Dva decilitry červeného vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu.
- Oranžové víno je ve své podstatě bílé víno zrající na slupkách. Nesíří se a je prospěšné zdraví (o trochu víc než jiná vína). Tato pradávná receptura je vůbec první způsob přípravy vína. Jedná se o vína vyráběná starobylými gruzínskými technologiemi nnebo technologiemi experimentálními, podobnými kachetinským.
- Vína dělíme podle obsahu cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké. Sekty potom na přírodně tvrdé, zvláště tvrdé, tvrdé, extra dry, suché, polosuché a sladké.
Dělení podle druhů Víno, Zemské Víno, Jakostní víno, Kabinet, Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z bobulí, Výběr z cibéb, Ledové víno, Slámové víno, Botrytický výběr, Barrique, Sur line, Přírodní víno, Mešní víno, Košer víno, Aromatizované víno, Vermut, Americano, Levandulové víno, Likérové víno, Dealkoholizované víno, Perlivé víno, Šumivé víno a sekt