Karlovský gastrofestival je svátek gurmánů a milovníků (nejen) valašské gastronomie a regionálních produktů. Rok od roku roste návštěvnost této gastronomické akce, která si získává oblibu u veřejnosti i renomé u odborníků. Od návštěvy 1. ročníku v roce 2009 v počtu 300 lidí až po 40 000 učást v loňském ročníku.
Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s podporou a účastí dalších majitelů hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.
Cílem Karlovského gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří např. kyselice, halušky, frgál či slivovice. Nechybí ale ani zajímaví hostující kuchaři či restaurace a to včetně zahraničních.
Hlavním bodem programu je tradičně Gastro tour s mezinárodním farmařským trhem, při kterém mohou gurmáni po celý víkend navštěvovat místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality či krajové produkty. Do Gastro tour se zapojí většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové - celkem bude připraveno 13 gastro zastávek. Mezi jednotlivými zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km, se mohou návštěvníci buď projít po cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Karlovský gastrofestival je mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý tím, že ochutnávky probíhají v autentickém domácím prostředí místních kuchařů.
Součástí Karlovského gastrofestivalu jsou i doprovodné programy – tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, galavečer s renomovanými kuchaři včetně držitelů michelinské hvězdy, kuchařské show, frgálová manufaktura, hudební vystoupení, barmanské večery a samozřejmě nebude chybět zábava pro děti.
Kompletní program Festivalu:
Pátek 4. 10. 2019
17:00 - Páteční posezení U Dorňáků: Vychutnejte si bohatou nabídků koktejlů (Cuban Mojito, Cuba Libre, Gin and Tonic, Pink Gin and Tonic, Ruby Red and Tonic, Jameson Ginger, Lillet Vive), kubánských rumů, vín, prosecca a limonád v podání P.S. BAR CATERING. Ochutnat budete moci také belgické hranolky a nugety z Foodtrucku PitStopFries
18:00 - 22:00 - Hudební večer s Bolkem Vjaclovským (stan Bistrotéky Valachy): Na stejné gastro zastávce si můžete vychutnat také gastronomii Bistrotéky Valachy ze Zlína, večer zpříjemní hudebník Bolek Vjaclovský
18:00 - 22:00 - Maďarský večer (stan maďarských specialit): Užijte si večer plný maďarských chutí a vůní v doprovodu hudebníků
19:30 - Galavečeře Spa hotelu Lanterna s šampaňským G.H.Mumm: Vychutnejte si degustační menu zážitkové resturace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, které bude slavnostně servírováno v předvečer Karlovského gastrofestivalu. Jen v tento výjimečný okamžik jej budete mít navíc možnost ochutnat netradičně ve snoubení s výběrem luxusních šampaňských G.H. Mumm. Nenechejte si ujít menu inspirováno sezónními surovinami ze zahrad, sadů i lesů a ochutnejte třeba pečený jelení hřbet provoněný smrkovým kouřem s celerovým pyré a liškami, dýňový krém s grilovanou tygří krevetou nebo terinku z jater foie gras s kaštanovým velouté a brusinkovým gelem. Nalaďte se na 11. ročník Karlovského gastrofestivalu a přijďte ochutnat podzimní degustační menu s průvodním slovem šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Josefa Tydlačky a zástupce společnosti Pernod Ricard Aleše Podhorského.
20:00 - Večer se šampaňským Mumm v Cocktail baru Lanterna - Čeká vás přednáška o šampaňském, jeho vzniku a výrobě (od 20:00), sklenička šampaňského na ochutnání (pro hosty, kteří se zúčastní přednášky ve 20:00), prodej šampaňského G.H. Mumm na skleničku, speciální drinky se šampaňským, večerem bude provázet Milan Mriglod, jeden z nejlepších barmanů světa, který se věnuje nejen restauračnímu provozu, ale je také odborníkem na kompletní portfolio společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Doporučuje se rezervace předem na lanterna@valachy.cz (omezená kapacita 60 míst).
Sobota 5. 10. 2019
9:00 - 18:00 Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem (údolí Léskové) - Pro širokou veřejnost je nejpřitažlivějším bodem programu Karlovského gastrofestivalu takzvaná Gastro tour - 3,5 km chutí a vůní (nejen) valašské kuchyně a jiných vybraných specialit. Na 13 gastro zastávkách najdete širokou nabídku restaurací a hospůdek, mezinárodní farmářský trh, řemeslný trh, soutěže o nejlepší klobásu a frgál a spoustu další zábavy. Gastro tour se koná za každého počasí. Pro případ deště jsou připraveny party stany, ochutnávky probíhají uvnitř restaurací. Více než 60 farmářů a producentů kvalitních potravin, jídel i nápojů na jednom místě! Nenechejte si ujít příležitost k zakoupení nejrůznějších regionální produktů i k ochutnávkám. Těšte se na prověřené prodejce z minulých ročníků i novinky. Sortiment farmářského trhu je pro vás pečlivě vybírán pro pestré a poctivé produkty.
09:00 - 18:00 Škola čepování piva (Bistrotéka Valachy) - Dáte si šnyt, hladinku nebo mlíko? Přijďte se naučit umění čepování piva - každou hodinu ve stanu Radegast.
10:00 - 18:00 Frgálová manufaktura (Resort Valachy) - Někomu by se mohlo zdát, že na pečení valašských frgálů nemůže být nic obtížného. Tak si to přijďte vyzkoušet. Frgálová manufaktura byla součástí gastrofestivalu poprvé v roce 2013 a od té doby se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků. Proto samozřejmě nebude chybět ani letos. Na gastrozastávce Resort Valachy uvidíte při práci pekařky a sami se můžete zapojit do výroby. Svůj vlastnoručně vyrobený frgál si můžete po upečení odkoupit za 8 gastrošů. Nenechejte si ujít ani nabídku frgálů na farmářském trhu u hotelu Pod Javorem a tradiční nedělní soutěž o nejlepší frgál!
11:00 - 22:00 Muzikant Bolek Vjaclovský (terasa hotelu Horal)
11:00 - 17:00 Saxofonista DeeSaxx (Resort Valachy)
11:30 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: English breakfast s vaječnými muffiny
13:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Pečená polévka s houbovým relishem
15:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Srnčí brusinkovou omáčkou a bramborovou plackou
17:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Citronový krém s pečeným ovocem
19:00 - 24:00 Saunová noc ve Wellness Horal - Spojte gurmánské zážitky s relaxací. Každou první sobotu v měsíci se ve Wellness Horal koná Saunová noc, při níž si můžete užít koupání a saunování za svitu svíček mimořádně až do půlnoci se saunovými rituály každou hodinu.
19:00 Michelinská galavečeře s Eszter Palágay (Spa hotel Lanterna) - Vychutnejte si zážitkovou gastronomii 11. ročníku Karlovského gastrofestivalu, tentokrát v podání jediné oceněné šéfkuchařky střední Evropy. Přijďte ochutnat slavnostní degustační menu z pera mladé michelinské šéfkuchařky Eszter Palágyi, která září na maďarském kuchařském nebi. Michelinským menu vás v úvodním slově provede Eszter Palágyi, jednotlivé chody bude potom prezentovat personál Spa hotelu Lanterna.
20:00 Večer s whisky Chivas Regal a Zdeňkem Kortišem v Coctail baru Lanterna - Čeká vás přednáška o výrobě, historii a zajímavostech o whisky Chivas Regal (od 20:00), 3 vzorky whisky z portfolia Chivas Regal (pro hosty, kteří se zúčastní přednášky ve 20:00), večerem bude provázet Zdenek Kortiš, největší odborník na whisky vůbec, který je zároveň brand ambassador whisky pro ČR a majitel známého baru The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar v Olomouci. V nabídce bude po celý večer speciální cocktailové menu z Chivas Regal whisky, doporučuje se rezervace předem na lanterna@valachy.cz (omezená kapacita 60 míst).
Neděle 6. 10. 2019
09:00 - 18:00 Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem (údolí Léskové) - Pro širokou veřejnost je nejpřitažlivějším bodem programu Karlovského gastrofestivalu takzvaná Gastro tour - 3,5 km chutí a vůní (nejen) valašské kuchyně a jiných vybraných specialit. Na 13 gastro zastávkách najdete širokou nabídku restaurací a hospůdek, mezinárodní farmářský trh, řemeslný trh, soutěže o nejlepší klobásu a frgál a spoustu další zábavy. Gastro tour se koná za každého počasí. Pro případ deště jsou připraveny party stany, ochutnávky probíhají uvnitř restaurací. Více než 60 farmářů a producentů kvalitních potravin, jídel i nápojů na jednom místě! Nenechejte si ujít příležitost k zakoupení nejrůznějších regionální produktů i ochutnávkám. Těšte se na prověřené prodejce z minulých ročníků i novinky. Sortiment farmářského trhu je pro vás pečlivě vybírán, pro pestré a poctivé produkty.
09:00 - 18:00 Škola čepování piva (Bistrotéka Valachy) - Dáte si šnyt, hladinku nebo mlíko? Přijďte se naučit umění čepování piva - každou hodinu ve stanu Radegast.
10:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Makové loupáky s tvarohem
10:00 - 18:00 Frgálová manufaktura (Resort Valachy) - Někomu by se mohlo zdát, že na pečení valašských frgálů nemůže být nic obtížného. Tak si to přijďte vyzkoušet. Frgálová manufaktura byla součástí gastrofestivalu poprvé v roce 2013 a od té doby se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků. Proto samozřejmě nebude chybět ani letos. Na gastrozastávce Resort Valachy uvidíte při práci pekařky a sami se můžete zapojit do výroby. Svůj vlastnoručně vyrobený frgál si můžete po upečení odkoupit za 8 gastrošů. Nenechejte si ujít ani nabídku frgálů na farmářském trhu u hotelu Pod Javorem a tradiční nedělní soutěž o nejlepší frgál!
10:00 - 12:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál (Resort Valachy) - "Valašská pizza" - i tak se někdy s nadsázkou říká frgálu, typickému valašskému koláči, jehož výroba se na Valašsku v rodinách dědí již po staletí. Soutěž o nejlepší frgál patří právem k nejoblíbenějším doprovodným akcím Karlovského gastrofestivalu. Pravidelně se konala ještě před vznikem Karlovského gastrofestivalu, jehož se později stala součástí. Letošní ročník je již 17. v pořadí.
10:00 - 13:00 Cimbálová muzika Jánoš (Resort Valachy)
11:00 - 16:00 Cimbalistka Bronislava Dočkalová (terasa hotelu Horal)
11:30 - 12:00 Soutěž o nejlepší valašskou klobásu (Penzion Pod Pralesem)
13:00 Michelinský oběd s Eszter Palágyi (Spa hotel Lanterna) - V uplynulých ročnících již dorazilo do Velkých Karlovic devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé dorazí ženská držitelka tohoto prestižního ocenění. Přijďte ochutnat slavnostní michelinský oběd s maďarskou šéfkuchařkou Eszter Palágyi a oslavte tak 11. ročník Karlovského gastrofestivalu. Michelinským menu vás v úvodním slově provede Eszter Palágyi, jednotlivé chody bude potom prezentovat personál Spa hotelu Lanterna.
13:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Salát s hovězím pupkem a soba nudlemi
15:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Kari s krůtím masem a liči
17:00 Škola vaření s Jiřím Hilgartem: Pečený banán s kokosovým krémem
Více o Karlovském gastrofestivalu najdete zde:
Přijďte se také zúčastnit této jedinečné akce a ochutnat pravé Valašské dobroty stejně jako my :-)