Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Pá 10:00-18:00
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
03.12.2021
Možnosti platby
Rozšířili jsme síť partnerských platebních společností a nově můžete kromě stávajících možnosti platby Dobírkou, Převodem na účet, Platbu kartou, Onli... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
6. 6. - Den, kdy se narodil Alexandr Sergejevič Puškin
06.06.2022 Významné dny
6. 6. - Den, kdy se narodil Alexandr Sergejevič Puškin
6. června roku 1799 se narodil Alexandr Sergejevič Puškin číst celé
4. 6. - Den, kdy se narodila Angelina Jolie
04.06.2022 Významné dny
4. 6. - Den, kdy se narodila Angelina Jolie
4. června roku 1975 se narodila herečka Angelina Jolie číst celé
3. 6. - Den, kdy se narodil Jiří Langmajer
03.06.2022 Významné dny
3. 6. - Den, kdy se narodil Jiří Langmajer
3. června roku 1966 se narodil herec Jiří Langmajer číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Naše zboží - blog
  3. Co se kde děje?
  4. Víkend ve znamení čokolády

Víkend ve znamení čokolády

Na pátek 13. září letos připadl Mezinárodní den čokolády. Čokoláda je považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám již 3000 let. Jestliže milujete mléčnou nebo hořkou čokoládu v pevné i tekuté podobě, pralinky a další sladké neřesti, vydejte se společně s našimi deseti tipy (níže) do míst, určených právě pro vás – do čokoládoven, pralinkáren a muzeí čokolády.

ČOKOLÁDA

Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolatl, jenž znamená hořké pití.

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledný produkt je známý jako „čokoláda“ (intenzivně ochucená hořká potravina). Tento produkt je definován v mnoha zemích také jako kakao. V americkém čokoládovém průmyslu je kakao definováno jako sušina kakaových zrn, kakaové máslo je definováno jako tuková složka, a čokoláda je kombinací sušiny a tuku. Tato směs je obvykle oslazena cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek (jejichž jádro se též označuje jako čokoláda) nebo do nápoje (kakao, horká čokoláda).

Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíce ceněná, vzácná a drahá jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexico a Střední Amerika). Tato zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní. Dělá se z nich jen asi 10% čokolády. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero jenž jsou levnější. Třetím druhem je Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, který se používá asi v 10 % čokolády.

Do prodeje přichází čokoláda ponejvíce ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá též tvarována do malých figurek. Čokoláda často tvoří hlavní složku nebo přísadu v potravinách jako zmrzlina, koláče, sušenky, buchty a podobné dezerty.

Čokoláda je velmi populární pochutina a je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad.

Neslazená čokoláda

Čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká čokoláda nebo na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvených dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.

Hořká čokoláda 

Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35 % kakaové sušiny.
Couverture 
Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32–39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.
Mléčná čokoláda 
Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Evropské normy specifikují minimálně 25 % kakaové sušiny.

Bílá čokoláda

Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

Ledová čokoláda

Čokoláda obsahující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Ledová čokoláda by neměla být uchovávána v ledničce, protože pak se chladivý efekt v ústech nedostaví.

Bublinková čokoláda
Čokoláda, při jejíž výrobě se do čokoládové směsi vhání vzduch a chlazení se uskutečňuje v prostředí se sníženým tlakem. Byla vynalezena firmou Rowntree´s v roce 1935.

Historie

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky již někdy kolem roku 1000 př.n.l., dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Od 7. do 16. století používaly staré civilizace kakaové boby především jako platidlo, což dokazuje, jak byly ve své době ceněné. Byly považovány za dar od bohů a nápoj připravovaný z kakaového prášku a vody pili pouze vyvolení během rituálních obřadů. Dokonce byl podáván nejkrásnějším otrokům, vybraným jako lidské oběti pro aztécké obětní rituály, aby zmírňoval jejich smutek z blížící se smrti. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky o dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

Po návratu Cortéze se Španělsko stalo kolébkou evropské čokoládové historie. Vznikaly zde první čokoládovny, kde se po celý den připravovala čerstvá horká čokoláda. Během první poloviny 17. století se Evropané s čokoládou teprve seznamovali, ale byla to láska na první…ochutnání. Postupně se z pití horké čokolády stala velmi módní záležitost. V bohatých kruzích bylo zvykem uctít horkou čokoládou vzácné hosty a znuděné paničky po obědě pořádaly kakaové dýchánky. Čokoláda se nalévala ze stříbrných konviček, podávala v luxusním porcelánu a pro Španěly se stala tím, čím byl pro Angličany čaj. Pít tento horký nápoj bylo zkrátka „in“. Pravý boom přesto způsobilo slazení cukrem. V servisu na čokoládu se posléze objevila i cukřenka. Postupem času se čokoládové šílenství rozšiřovalo do celého světa. Francie, Anglie, a samozřejmě také Amerika podlehly jejímu kouzlu. Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu. Její pevná forma byla zatím neznámá. Až v roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. A vynikající pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do roku 1913. Význam kakaa stále rostl a v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat jako s komoditou na burze.

V současné době by se mohlo zdát, že čokoláda je již všední záležitostí. To ale vůbec neplatí. Je sice mnohem dostupnější než dříve, ale stále ji považujeme za něco exkluzivního, například jako odměnu za náročnou práci, výjimečnou chuťovku na závěr stolování nebo vzácný dar pro blízkou osobu. Doufejme, že si tento statut udrží i do budoucna!

Víkendové tipy na akce s čokoládou

Chocotopia - Coco-Story Muzeum čokoládyVše, co jste si kdy přáli vědět o čokoládě. V muzeu se ponoříte do vzrušujícího světa čokolády a za pomoci všech smyslů se vydáte na cestu časem. Seznámíte se s neuvěřitelnou historií čokolády a zažijte nejsladší hodinu dějepisu! Věděli jste, že čokoláda je spojena s krví, násilím a snobstvím?

Čokoládovna Troubelice: Rodinná výrobna pravé čokolády na Hané – Čokoládovna Troubelice se nachází v Troubelicích na Moravě v areálu bývalého statku, který byl zrekonstruován v původním „duchu“. Z bývalé hospodářské budovy je dnes výrobna čokolády, balírna a sklad.

Chocolaterie Kamila: Pokud milujete čokoládu bude pro vás výlet do Jihlavy opravdovým požitkem. V podnikové prodejně chocolaterie Kamila můžete snadno podlehnout nugátovým mořským plodům, blanšírovanému lískovému oříšku v hořké čokoládě, americké švestce s náplní z vlašských ořechů nebo kokosu či absinthu v čokoládě.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře: Muzeum je v historickém centru města ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou. Expozice je zčásti věnována čokoládě a jejímu zpracování, zčásti marcipánu.

Muzeum čokolády a čokoládovny Lidka v Kutné Hoře: Věděli jste, že v Kutné Hoře byla jedna z nejlepších čokoládoven v Evropě, čokoládovna Lidka? A že si na jejích výrobcích pochutnávaly nejen statisíce dětí po celém světě, ale i švédská královna či T. G. Masaryk? Přijďte objevit tajemství kutnohorské čokoládové historie na vlastní chuťové pohárky!

Čokolaterie Třebenice - zážitek pro skutečné gurmány: O Čokolaterii je známo, že dopřává skutečný čokoládový zážitek všem gurmánům, kteří do Třebenic zavítají. Nachází se na Paříkově náměstí a její hlavní nabídkou jsou čokoládové speciality od schocolatierky Lucie Glaister a gurmánské druhy skutečných čokolád.

Zámecká čokoládovna Chocolaterie Chapeau ve Vizovicích: Ochutnejte vynikající čokoládové speciality v Zámecké čokoládovně ve Vizovicích. Kromě čokoládových pralinek a figurek chuťovým buňkám zalahodí také horká čokoláda různých příchutí, výborná káva nebo originální poháry.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky