Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Pá 10:00-18:00
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
03.12.2021
Možnosti platby
Rozšířili jsme síť partnerských platebních společností a nově můžete kromě stávajících možnosti platby Dobírkou, Převodem na účet, Platbu kartou, Onli... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
20. 12. - Den, kdy se narodil Richard Genzer
20.12.2021 Významné dny
20. 12. - Den, kdy se narodil Richard Genzer
20. prosince roku 1966 se narodil bavič Richard Genzer číst celé
18. 12. - Den, kdy se narodil slavný režisér Steven Spielberg
18.12.2021 Významné dny
18. 12. - Den, kdy se narodil slavný režisér Steven Spielberg
18. 12. 1946 se narodil slavný režisér Steven Spielberg číst celé
12. 12. - Den, kdy se narodil zpěvák Frank Sinatra
12.12.2021 Významné dny
12. 12. - Den, kdy se narodil zpěvák Frank Sinatra
12. 12. 1915 se narodil zpěvák Frank Sinatra číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

PROTEIN - Bílkoviny

Protein je nejzákladnější doplněk výživy a neměl by chybět v jídelníčku každého sportovce, jelikož je nepostradatelnou látkou při nabírání svalové hmoty, zkrácení doby regenerace a zvyšování výkonnosti při fyzické aktivitě. Dokonce ho začali využívat i lidé, kteří necvičí, ale jen chtějí dbát o zdravou stravu a dostatečný denní příjem bílkovin. Který z množství druhů proteinů je ale pro tebe nejvhodnější?

Co je to protein z vědeckého hlediska?

Bílkoviny, odborně proteiny, patří mezi biopolymery, což jsou vysokomolekulární přírodní látky složené z aminokyselin. Proteiny jsou podstatou všech živých organismů, jejichž základní povahu rozpoznal Henri Braconnont již v roce 1819 a později podrobněji popsali jejich strukturu Hermann Emil Fischer a Linus Pauling. Proteiny dělíme podle amidových vazeb neboli počtu obsahujících aminokyselin na oligopeptidy, polypeptidy a vlastní bílkoviny (proteiny). Proteinem nazýváme látky obsahující 100 a více aminokyselin. Rozlišujeme primární, sekundární, terciální a u některých složitějších proteinů ještě kvartérní strukturu bílkovinových řetězců.

Lidskou řečí :-)

Proteiny neboli bílkoviny zastávající v organismu nejrůznější funkce. Jsou strukturními složkami všech buněk, mají katalytické a řídící účinky (většina enzymů a receptorů je proteinového původu), jako protilátky jsou součástí imunitního systému a mají mimo jiné i regulační schopnost v organismu v podobě hormonu. Jsou základními stavebními kameny v lidském těle a skladají se z aminokyselin. Lidský organismus, který tvoří až 25% proteinů se bez nich neobejde, ale neukládají se do zásoby a získáváme je jen prostřednictvím stravy. Proteiny jsou nepostradatelnou látkou při tvorbě svalové hmoty - proto jsou tak oblíbené především u sportovců. Při pravidelném a dostatečném příjmu kvalitní bílkoviny potravou dochází k obnově svalové hmoty, ale také k tvorbě nové svaloviny, správnému růstu šlach, kůže a kostí a také ochraně svalů, spalování tuků a tím snižování nadváhy.

Jak na proteiny pro cvičení či hubnutí

Posilujete pravidelně, ale nevidíte na svém těle žádný pokrok? Nebo naopak chcete, aby byl růst svalové hmoty ještě rychlejší? Jelikož protein funguje jako hlavní stavební kámen svalů, potřebujete jej mít při posilování dostatek. Jinak se může stát, že ani přes neutuchající úsilí se růst svalové hmoty nedostaví. Odpovídající příjem bílkovin je významný i během hubnutí. Bílkoviny totiž sehrávají důležitou roli při odbourávání tuků. Ty jsou při cvičení postupně nahrazovány svaly a vedou k celkovému zpevnění postavy.

Zdroje proteinu

Proteiny příjímáme v potravě jak z živočišných, tak i rostlinných zdrojů. Pokud to však se sportem myslíte vážně a budování vašich svalů je vaším cílem, pravděpodobně vám nebude množství proteinů získaných pouze ze stravy stačit (i při běžném kvalitním stravování dosáhneme příjmu zhruba 120g, což u posilování nestačí) a je nasnadě zvážení nákupu proteinů, které jsou připraveny přesně tak, aby se postaraly o optimální a dostatečně rychlý nárůst svalové hmoty. Navíc jsou vhodné pro dietáře, protože napomáhají redukci tělesné hmotnosti. Nezapomínejte však, že se jedná o doplnění stravy a vyvážená strava s obsahem bílkovin je základ. 

Živočišné bílkoviny mají vyšší podíl esenciálních mastných kyselin - označují se za plnohodnotné. Mezi jejich mínusy patří častý obsah velkého množství tuku a cholesterolu, proto volte raději nízkotučné zdroje. Najdete je v libovém mase, kuřecím a králičím mase, rybách, zvěřině, kvalitní šunce, vejcích (hlavně v bílcích), nízkotučných sýrech a netučném tvarohu.

Rostlinné bílkoviny obsahují především luštěniny, mandle, mák, sezamová semínka, výrobky ze sóji - sójové maso, tempeh, tofu a rostlinné náhrady masa např. robi maso. Jejich výhodou je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Bílkoviny rostlinného původu neobsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny, proto se označují za neplnohodnotné. 

Proteinové doplňky stravy

Nejedná se o nic nezdravého, pouze o čistě extrahované bílkoviny z klasických potravinových zdrojů, mezi nejrozšířenější patří syrovátka, mléko, vejce, sója, rýže apod. Navíc bývají moderními a často přírodními technologiemi upraveny tak, aby se vstřebaly efektivněji než ty, které přijímáme z klasické stravy. Pro informaci: mezi potraviny s nejvyšším obsahem bílkovin patří maso, největší podíl bílkovin má červené (hovězí apod.), cca 30 %, zbytek tvoří hlavně voda a tuk. To znamená, že ve 100 g porci masa přijmete podobné množství bílkovin jako v jednom koktejlu. Porovnali jste si někdy cenu?

Potřebné množství

Neméně důležité kritérium, které řeší každý začínající konzument potravinových doplňků, představuje dávkování. Obecně se rozlišuje množství potřebné pro zajištění efektivního hubnutí a dávka bílkovin nutná k vybudování svalů. Užíváte-li proteiny jako podporu při hubnutí, doporučuje se dávka 1,4 g na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Pro příklad, osoba vážící 100 by měla spotřebovat za den 140 g proteinu. Po tvrdém tréninku zaměřeném na růst svalů by měla být dávka vyšší. Pohybuje se v rozmezí od 1,4 do 2 g na 1 kg váhy. Nad tuto hranici byste již neměli jít, pokud nejste zkušenými kulturisty a neznáte skvěle své tělo. Příliš velké dávky mohou v konečném důsledku spíše uškodit a vést ke zpomalení nárůstu svalové hmoty.

Proteiny pro sportovce dělíme dle jejich výroby a vstřebávání na Syrovátkové, Vaječné, Kaseinové, Vícesložkové, Hovězí, Sojové, Konopné, Rýžové a Hrachové.

KDY A JAKÝ PROTEIN UŽÍVAT

Po sportovním výkonu si vaše tělo žádá o doplnění proteinů - v takovém případě sáhněte po proteinových nápojích. Jsou rychle dostupné a snadno odměříte jejich dávku. Bílkoviny syrovátkového typu, které se vyrábí z kravského mléka jsou nejpoužívanějším typem proteinu. Poznáte je podle označení “WHEY” na obale (anglicky syrovátka). Na noc před spaním je vhodný micelární kasein. Kaseinové proteiny se do těla vstřebávají postupně po dobu až 8 hodin, proto jsou optimální pro pozvolné zásobování organismu během noci. Pokud vás neomezuje nějaká intolerance nebo přesvědčení, základem je syrovátkový protein. Má optimální aminokyselinové spektrum, které se velice rychle zabudovává, a to cca do 2 hodin. Z toho důvodu je vhodný, pokud trénujete v dopoledních a odpoledních hodinách. Pokud chodíte trénovat večer po práci, vhodnější jsou vícesložkové proteiny, tzv. noční, s podílem syrovátky, ale i kaseinu. Ten se vstřebává pozvolna, až 7 hodin, a vy postupně regenerujete během spánku. Pokud máte zmíněnou intoleranci na mléko nebo jste vegani, na trhu jsou i proteinové směsi pro tyto případy, např. ze sóji, rýže, hrachu.

Dle použitých surovin:

1. Syrovátka

Je ten nejkvalitnější zdroj bílkovin v nejvyšší biologickou hodnotou. Syrovátka má nejvyšší index využitelnosti a nejvíc se z ní dostane do svalů, přičemž je velmi rychle a bezproblémově stravitelná. Rychle se vstřebává do krve a do svalů. Proto se používá hlavně přes den a po tréninku. Její použití se doporučuje několikrát denně, přičemž v den tréninku je jednu dávku vhodné užít do hodiny po tréninku. Náhlý příjem 30g vysoce kvalitních proteinů dokáže tělo okamžitě přepnout do anabolického stavu. Jistou nevýhodou je rychlá vstřebatelnost na noc, tělo syrovátku spotřebuje i při spánku za cca 3-5 hodin a pak může nastat katabolický stav až do dalšího jídla. Ze syrovátky se v dnešní době vyrábějí ty nejkvalitnější proteinové přípravky, převážně pak technologií CFM. Vrcholoví sportovci se v noci probouzí a vypíjí další koktejl. Syrovátka je také nejlepším zdrojem pro aminokyseliny a další speciální produkty.

2. Hrachové proteiny

Hrachové proteiny získané ze žlutého hrachu se vyznačují výbornou stravitelností a vcelku dobrou chutí. Na první pohled se může jevit nižší obsah bílkovin, pohybující se pouze mezi 60 a 85 %, jako problém. Tělo však dodaný protein zpracuje bezezbytku, takže jeho reálná efektivita je vyšší než v případě sóji. Obávat se nemusíte ani alergických reakcí. Jelikož se z pohledu efektivity řadí hrachové bílkoviny k vůbec nejlepším, odpovídá tomu i jejich cena. Na oplátku máte jistotu snadné stravitelnosti bez jakýchkoliv zdravotních problémů.

3. Sojové proteiny

Bez laktózy, bez cholesterolu, minimum tuku. Sója má nízký index využitelnosti a pro nabírání svalových objemů je nevhodná. Vhodné je naopak při dietě a pro osoby alergické na laktózu. Při dietách se právě kvalitní sojové proteiny postarají o udržení pěkné postavy. Svalová hmota se při ní nabírá velice pomalu, ale zato je kvalitní. Někteří jedinci po ni však mohou nabrat i velice rychle, záleží na genetických předpokladech.

4. Kaseinové proteiny

Je protein s nižší biologickou hodnotou. Pro index využitelnosti a mnohem delší dobu trávení je nevhodný po tréninku, kdy je zapotřebí přijmout rychle co nejvíc proteinů. Je naopak velmi vhodný na noc, kdy tělo nemá po dlouhou dobu žádný příjem proteinů. Avšak pokud na něj v noci budete reagovat zhoršeným spánkem, nedoporučujeme jej používat. Pokud máte pouze kaseinový protein, tak se Vám vyplatí přikoupit třeba syrovátkové aminokyseliny.

5. Hovězí proteiny

Bílkovina, která je získána z hovězího masa, přičemž se odstraní cholesterol a tuk. Stejně jako syrovátková bílkovina se tento druh bílkoviny dobře a rychle tráví a je zdrojem BCAA. Výhoda hovězího proteinu oproti ostatním druhům je, že obsahuje zdroj kreatinu, který zlepšuje pracování svalů, ale také vede ke zvýšení síly a objemu.

6. Vaječné proteiny

Byly a stále jsou oblíbeným zdroj bílkovin. Vstřebatelnost je o dost horší než syrovátky a kaseinu, pořád ale lepší, než u mléka. Je ale známo, že žloutek obsahuje špatný cholesterol LCL a spoustu tuku. Naopak žloutek má i pozitivní stránku a to, že zabraňuje rakovině žaludku. 

7. Mléčné proteiny

Doporučit ho lze pouze lidem s bezproblémovým zažíváním (laciný zdroj bílkovin). Má však nízký index vstřebatelnosti a mnoho lidí jej vůbec nevyužije. Pokud máte problémy se zažíváním, využijte raději zdroj bílkovin ve vejcích, kaseinu, nejlépe však v syrovátce.

Doporučení:

A - Nekupujte nic od výrobce, který je výrazně levný. Hrozí tam riziko, že použil necertifikované suroviny nižší kvality z třetích zemí. Právě od těchto výrobců se šíří jeden z mýtů, že protein nemá pěnit. Logicky, čím je prášková směs jemnější, tím je lépe zabudovatelná a práší a pění. Důležitá je dobrá rozpustnost. Jinak se chová syrovátka a jinak směsi s kaseinem. Syrovátkový protein je jemnější a lehčí, zatímco noční proteiny s kaseinem jsou hutnější a krémovitější. Rozhodně kupujte výživu od evropských či amerických firem s tradicí a zajímejte se, jaké suroviny používají. Zárukou je i to, že v rámci EU jsou nejpřísnější normy a probíhají pravidelné kontroly.

B - Chcete-li zhubnout, vyhněte se levným syrovátkovým koncentrátům. Mívají sice lepší chuť, ale obsahují ne zrovna malé množství sacharidů, což je případ mnoha proteinových tyčinek na našem trhu, po kterých budete kila spíše nabírat. Naproti tomu nákupem dražších variací proteinu svému tělu prospějete mnohem více. Jen se připravte na ne zrovna lákavou chuť.

Ty nejlepší produkty bývají vyrobeny za využití metody CFM. Mikrofiltrace totiž probíhá za velmi nízkých teplot, díky čemuž je zachována valná většina přínosných látek. Jaký mají význam proteiny a bílkoviny pro Vaše tělo?

NAŠE EXTRA DOPORUČENÍ:

Pokud si chcete být jistí kvalitními proteiny, můžeme Vám doporučit náš partnerský web http://www.am-lifestyle.cz/vyhledavani/?search=protein , kde najdete kvalitní proteinové tyčinky s nízkým obsahem cukru s příchutí karamelu nebo čokolády, luštěninový protein vhodný k hubnutí nebo nejkvalitnější variantu k cvičení Hydrolyzed Whey Protein.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky