Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Pá 10:00-18:00
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
03.12.2021
Možnosti platby
Rozšířili jsme síť partnerských platebních společností a nově můžete kromě stávajících možnosti platby Dobírkou, Převodem na účet, Platbu kartou, Onli... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
6. 6. - Den, kdy se narodil Alexandr Sergejevič Puškin
06.06.2022 Významné dny
6. 6. - Den, kdy se narodil Alexandr Sergejevič Puškin
6. června roku 1799 se narodil Alexandr Sergejevič Puškin číst celé
4. 6. - Den, kdy se narodila Angelina Jolie
04.06.2022 Významné dny
4. 6. - Den, kdy se narodila Angelina Jolie
4. června roku 1975 se narodila herečka Angelina Jolie číst celé
3. 6. - Den, kdy se narodil Jiří Langmajer
03.06.2022 Významné dny
3. 6. - Den, kdy se narodil Jiří Langmajer
3. června roku 1966 se narodil herec Jiří Langmajer číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

4. 4. - Den Vitamínu C

Co je vitamín C

Vitamín C či kyselina L-askorbová je silným antioxidantem, výživnou látkou a vitamín nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví. V lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí jako ochranu tkání, pomáha ke zdravému stavu kostí, kůže a cév. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci. Patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě a je bohatě přítomen v ovoci a zelenině.

Historie objevení vitamínu C

Chemicky byl vitamín C poprvé izolován v roce 1928 maďarským biochemikem Albertem Szent-Gyorgyim a o 4 roky později Charles Glen King dokázal, že se jedná o stejnou chemickou látku, která je obsažena například v ovoci a zabraňuje kurdějím. V roce 1937 jej poté poprvé dokázal synteticky vyrobit sir Walter Norman Haworth.

Vitamín C v přírodě a jeho zdroje

Většina zvířat a rostlin si vitamín C syntetizuje sama, ale například lidé, morčata, netopýři či lososi nikoliv a musí jej příjímat neustále z potravy.

Z rostliných zdrojů je na vitamín C bohatý například šípek, rakytník, černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice, citrón, pomeranč, limetka, grapefruit, květák, zelí, mrkev, špenát, paprika, brambor, rajče nebo plody kopřiv. Zdaleka největším zdrojem vitamínu C je však třešeň acerola, která obsahuje až 40 násobek vitamínu C na 100g než citrón.

Při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu C a to cca o 10% za každých 5 minut vaření a tak je mnohem šetrnější k vitamínu C vaření v páře či dušení. Stejně tak se vitamín ztrácí při skladování a proto je důležté ovoce či zeleninu konzumovat co nejčerstvější.

Vliv vitamínu C na člověka

Vitamín C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu a tím se podílí na syntéze kolagenu. Je cenným antioxidantem, který přispívá k ochraně buněk před oxidací způsobenou volnými radikály. Přispívá rovněž k normálnímu fungování imunitního systému, dokonce i při intenzivním fyzickém cvičení a po něm. Podílí se také na antioxidační obraně buňek a odolností proti infekcím, únavě nebo žaludečním problémům. Pomáhá opravovat tkáně a hojit rány, ochraňuje před nemocemi srdce, podporuje vstřebávání železa z potravy a snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Dále je vitamín C důležitý pro tkáňové dýchání, podporuje vstřebání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek. Podle některých studií může vitamín C díky svému antioxidačnímu působení ochraňovat před určitými druhy nádorových onemocnění. Suplementace vitamínem C může zkracovat délku a projevy nachlazení, zabránit vzniku a nebo oddálit katarakt a podporovat obranyschopnost. 

Větší nedostatek vitamínu C se projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a zvýšenou krvácivostí, a dále typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubů a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů. 

Doporučená denní dávka "céčka"

Doporučená denní dávka vitamínu C je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin 90 miligramů za den pro dospělého zdravého muže a 80 mg pro dospělou zdravou ženu při běžném sedavém životním stylu a tak u aktivnějších lidí je spotřeba doporučována vyšší. Vitamínem C se v podstatě nelze předávkovat, jelikož si jej tělo nedokáže ukládat a nadbytek vitamínu, jenž nespotřebuje, tak tělo vylučuje močí.

Pravidelné užívání doplňků stravy a větší přísun vitamínu C je vhodný především pro kuřáky, těhotné a kojící ženy, starší osoby a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.

 

Na našem partnerském webu www.am-lifestyle.cz můžete najít kvalitní doplňky stravy s více než 60-ti letou historií, včetně výrobků s obsahem vitamínu C.

Vitamin C Plus Nutrilite

NUTRILITE Vitamin C Plus s postupným uvolňováním je vylepšený, vysoce účinný doplněk stravy s vitaminem C, který zaručuje pomalé, konstantní uvolňování vitaminu C do organismu. Vitamin C Plus s postupným uvolňováním je vyroben ze dvou zdrojů vitaminu C: pravých třešní acerola pěstovaných na našich certifikovaných farmách Nutrilite, které jsou šetrné k životnímu prostředí, a kyseliny askorbové. Každá tableta obsahuje 240 mg vitaminu C ve vláknité složce, která umožňuje, aby se vitamin C pomalu uvolňoval do organismu v průběhu osmi hodin. Jedna tableta dodá během dne větší množství využitelného vitaminu C než 600 mg při okamžitém uvolňování a je také šetrnější k žaludku.

Standardní balení Nutrilite - Double X 

Je doplněk stravy, který poskytuje vyváženou kombinaci 12 esenciálních vitaminů a 10 esenciálních minerálních látek. Je obohacen o PhytoBlend™, speciální kombinaci 22 rostlinných složek z ovoce, zeleniny a bylin, kterých se Vám mnohdy v každodenní stravě nedostává. Dodává rozmanitost díky rostlinným složkám ze všech pěti barevných skupin: zelené, bílé, žluté, červené i fialové. Každá skupina barev poskytuje cenné živiny. Všechny rostlinné složky pocházejí z udržitelných farem Nutrilite nebo NutriCert, které nepoužívají žádné jedovaté chemikálie ani pesticidy. Má se za to, že udržitelné zemědělství přináší silnější, dynamičtější rostliny s vyšší výživovou hodnotou. V období stresu nebo při změně ročních období poskytuje NUTRILITE DOUBLE X základní živiny, které podporují celkovou fyzickou a duševní pohodu. 

Výrazně podporuje Váš organismus mnoha různými způsoby: A - Fungování mozku, B - Nervová soustava, C - Imunitní systém, D - Energetický metabolismus, E - Regulace zánětlivých reakcí, F - Trávicí ústrojí a játra, G - Buňky, H - Oxidační stres, I - Fungování srdce, J- Dobrý stav kostí, K - Fungování svalstva, L - Dobrý stav očí/zraku, M- Pokožka, vlasy a nehty, N - Hormonální rovnováha

Nutrilite Biotin C plus

Doplněk stravy s biotinem, vitaminem C a kolagenem. Biotin přispívá k udržení normálního stavu vlasů. Vitamin C přispívá ke správné tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže. Obsahuje biotin, který přispívá ke zdraví vlasů a pokožky, výtažek ze semen hroznového vína a NUTRILITE koncentrát třešně acerola jenž přispívá ke správné tvorbě kolagenu, který je důležitý pro normální funkci kůže a k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Chewable C Nutrilite

Žvýkací doplněk stravy s ovocnou příchutí, cukry a sladidly. Třešeň acerola, jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu C, které známe, se pěstuje na plantážích, z nichž pocházejí suroviny pro výrobky NUTRILITE, po celém světě. Každá tableta NUTRILITE Chewable C obsahuje 120 mg prvotřídního koncentrátu NUTRILITE z třešní acerola. Vitamin C přispívá ke správnému fungování imunitního systému, správné tvorbě kolagenu pro zajištění normálního fungování chrupavek, pokožky, dásní a zubů. Snadno konzumovatelný žvýkací doplněk stravy pro děti i dospělé, kteří mají potíže s polykáním tablet.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky